Omamori

Omamori ( お守り) je Japonský amulet (přívěšek, talisman) , který má svému nositeli přinést štěstí nebo ochranu. Obvykle se prodávají v různých šintoistických chrámech a svatyních.

Slovo Omamori je tedy od slova chránit. Omamori jsou pak použita při posvátných rituálech.Dost často bývají použita k odvrácení neštěstí a smůly. Ovšem turistě je kupují jako památku a povětšinou darují druhé osobě. Lze je tedy koupit bez ohledu na to, v jakého boha člověk věří. Japonci je často věší např. na balíčky, v autě, ale třeba i na popruh batohu atd..

Obal bývá vyroben dnes již z různých textílií nejčastěji však z hedvábí , ze kterého původně obal byl . Na povrchu bývají napsány modlitby, které tedy mají blahodárně působit dle zvoleného přání či modlitby. Uvnitř je pak dřevo nebo papír .Pokud však člověk nenajde omamori které hledá, může poprosit kněze? o vytvoření omamori přímo na míru. Pokud je po něm velká poptávka, může je chrám začít prodávat ve větším.

Každý rok se omamori vracejí do chrámu či svatyně , kde je lidé zakoupily (tam se pálí) a zakoupí si nový, aby měli čistý start do Nového roku. Nedoporučuje se házet amulet do odpadkového koše. S Omamori by se mělo zacházet s respektem.

Dnes už najdete dokonce omamori s oblíbenými postavami jako např. Hello kitty, Mickey mouse apod. Obvyle jsou vyráběny ve fabrikách kvůli prodeji. Zkrátka hlavní je z nich zisk (bohužel). 


Art Block Omamori charm

Omamori acrylic charms - Sun and Moon · Miyukiko · Online Store Powered by Storenvy

A palavra “omamori” em japonês significa proteção, é usado em forma de amuleto de bem-aventurança no Japão.

Lze zakoupit třeba na ALi  (cena okolo 50 kč) .

Komentáře