Recenze Chi: O Pohybu země



Počet dílů: 4 po 25 min  16+ 
Online na Netflix 
Žánr: Drama, Horror, Astronomy

Příběh nás zavádí do 15. století, do temné éry, kdy jsou lidé, kteří se pokusí zpochybnit tehdejší pravdy, pronásledováni a často upalováni na hranici. V Polsku je chlapec jménem Rafal považován za budoucí hvězdu teologie – všichni očekávají, že přinese další velké myšlenky do náboženského světa. Ovšem jedno nečekané setkání mu změní život a nasměruje ho na úplně jinou cestu: cestu astronomie a hledání pravdy o vesmíru.


Zvraty v Životě mladého Génia 
V prvním díle poznáváme Rafala jako dvanáctiletého chlapce. Na první pohled není ničím výjimečný, až na svou mimořádnou schopnost logického uvažování. V raném věku začíná studovat teologii na univerzitě, ale postupně ho pohltí fascinace astronomií. Brzy pochopí, že Slunce je středem sluneční soustavy – myšlenka, která tehdy představuje smrtelnou hrozbu pro každého, kdo se ji odváží vyslovit.

Rafal se tak ocitá v nebezpečné situaci, kdy musí čelit společnosti pevně zakořeněné ve falešných přesvědčeních. Na jeho cestě za pravdou se střetává s těmi, kteří chtějí tuto pravdu umlčet – a boj o přežití začíná.

Zajímavé téma, ale nevyvážené tempo

Myšlenka zaměřit se na heliocentrismus a jeho přijetí ve středověkém světě je na anime poměrně netradiční a originální. Příběh nabízí zajímavý pohled na střet vědy a víry, což z něj dělá jedinečný titul v rámci žánru. Bohužel však narazíme na problém s tempem – děj má místy hluchá místa, která mohou diváka odradit a nutit ho přeskakovat některé pasáže.

Postavy: Rafal a jeho složitá povaha

Rafal je postava, která bohužel nemusí každému sednout. Přestože má logické uvažování a intelekt, působí místy otravně a těžko si k němu budujeme sympatie. Jeho vývoj je sice dobře vykreslený, ale emoční propojení s divákem se zkrátka nedostaví tak, jak bychom čekali. Vedlejší postavy mají v příběhu spíše podpůrnou roli a nepřinášejí výraznější hloubku.

Animace a styl: Nezvyklý, ale působivý

Po vizuální stránce nabízí anime něco neobvyklého. Kresba působí zvláštně a originálně, což dodává příběhu unikátní atmosféru. Zpočátku může styl působit rušivě, ale postupně si na něj zvyknete a oceníte jeho osobitost. Akčních scén je zde dostatek, a pokud máte rádi drsnější záběry, krev tu rozhodně nechybí. Naopak, její přítomnost může působit až přehnaně.



Anime o hledání pravdy ve světě, kde věda znamená smrtelné nebezpečí, nabízí velmi zajímavé téma. Heliocentrismus jako ústřední motiv je svěží a originální, stejně jako výtvarné zpracování. Bohužel, slabší tempo a hluchá místa kazí celkový dojem a přemíra násilí střídá chvíle až zbytečné nudy. Pokud vám však nevadí občasné zpomalení děje a máte rádi netradiční anime, může vás tento titul příjemně překvapit.

Verdikt:

4/10
Originální téma a zajímavá vizuální stránka, ale přílišné násilí a slabší tempo příběhu srážejí hodnocení.
 

Komentáře