Furin

Furin- Je Japonská zvonkohra, která se používá v létě k navození pocitu chladu. (Její zvuk by vám měl navodit tento pocit.) Jsou symbolem léta, zavěšené venku nebo v blízkosti okna. 

Zvonkohra se skládá z exteriéru ve tvaru mísy, zetsu (klapky) na vnitřní straně, která produkuje zvuk, a proužku papíru, který je zavěšen na zetsu. Pouze s těmito třemi částmi vydává furin krásný zvuk, který připomíná léto.

Od starověku se věřilo, že když bude foukat silný vítr, šíří se po celé zemi epidemie . Proto, aby se zabránilo epidemii a odhánělo zlo, byla zavěšena bronzová zvonkohra ve tvaru zvonu futaku .Když futaku udeří silný vítr, vydá zvuk, který lidi upozorní. Tyto zvonové zvonky byly zavěšeny hlavně na posvátných místech, jako jsou svatyně a chrámy. Inspirovali božský pocit.

Furinové zvonkohry se zrodily jako jednodušší verze futaku. Bývali zavěšeni během léta, kdy se epidemie šířily kvůli vysokým teplotám a vlhkosti jako ochrana proti těmto problémům.

Zvonkohry ve tvaru zvonů byly původně vyrobeny z bronzu. V osmnáctém století však byly z Holandska zavedeny techniky výroby skla, které změnily vzhled furinu. Během devatenáctého století se sklářské výrobky staly populárními a skleněné větrné zvonky se staly hlavním typem furinu místo bronzových. Přestože se tradičně furin používal k odvrácení zla a epidemií, lidé si dnes v horkých letních dnech jednoduše užívají svého čistého zvuku. U některých lidí činí relaxační zvuk furinu a zvuk japonských cikád snesitelnější letní teplo.


Větrné zvonky mají kus papíru zavěšený ze středu zvonku ve tvaru mísy. Když fouká vítr, papír zachytí vítr a pohybuje klapkou, aby vytvořil zvuk. Díky papíru vydává furin jemný zvuk, který si každý v letních měsících rád užívá. Papír se navíc používá ke zvýšení pocitu chladného letního vánku. Článek nám umožňuje vizualizovat vítr. Když se papír pohybuje od slabého vánku, najednou potvrdíte přítomnost větru . To je tajemství pocitu chladu i v horkých a vlhkých dnech japonského léta.

K výrobě základního tvaru skleněné zvonkohry se používají tradiční techniky výroby skla. Nejprve se ohřáté sklo vyfoukne do velikosti velké cukrovinky. Poté, po shromáždění roztaveného skla jeho odstředěním, se sklo formuje do mísy. Otvor pro nit je vytvořen při foukání vzduchu do zvonu. Nakonec je na vnitřní stranu chlazeného skla namalován obrázek, který dokončí zvonkohru.V Iwate se k výrobě Nambu Furin používají tradiční techniky železa v Nambu . Navzdory těžkému vzhledu mají čisté kovové zvuky, které vytvářejí, své kouzlo.

V Japonsku jsou dokonce i festivaly, kde právě hrají hlavní roli tyto zvonkohry. Japonci se snaží udržet jejich zvuk po celé léto. 

Komentáře