Koi Fish


Koi fish - neboli doslovně brokátový kapr. Je ozdobný druh kapra vyšlechtěný z jeho divoké formy. Chová se pro dekorační účely.  ( Koi je doslovně v překladu kapr). 

Dorůstá se až 91 cm. Obtížnost pro chovatele této rybky je středně obtížná. Může se dožít až 50 let v různých teplotách vody. Samozřejmě je potřeba mít pro tuto rybku venkovní jezírko jelikož roste opravdu rychle.  

Tyto rybky jsou v Japonsku znakem lásky a přátelství.V Japonsku, kde byli poprvé vyšlechtěni, mají vysokou cenu a jsou dokonce hlavními předměty mnoha mýtů a uměleckých děl. První kapři se křížili snad již před 2000 lety v Číně. Odtud se pak chov těchto ryb rozšířil do Japonska, kde si koi časem získali značnou popularitu.


V Evropě se chov těchto kaprů začal šířit po 2. světové válce s rozšířením letecké dopravy, jež umožnila rychlý převoz těchto ryb z Japonska. V Česku se s jejich chovem začalo až v 80. letech 20. století, kdy byly z Japonska dovezeny první kvalitní chovné kusy.

Koi jsou všežravé ryby. Krmíme je granulovanou potravou s vyváženým poměrem bílkovin, tuků a vitamínů, s přihlédnutím k teplotě vody.( Ta by měla být mezi 18 až 24 stupnů). Jako doplněk ke krmné dávce používáme rostlinou potravou včetně hrášku, hlávkového salátu a melounu. Potrava by měla v teplém období roku plavat, abychom mohli ryby pozorovat a těšit se z jejich krásy. Když se koi takto krmí, je možné zjišťovat zdravotní stav ryb či jestli netrpí parazity. Ve studené vodě koi potravu z hladiny neberou a je nutné použít granule potápivé, aby byla zajištěna výživa ryb v jarním a podzimním období. Při teplotě pod 10 stupňů celsia nekrmíme ryby vůbec.

Obvykle mají dva barbely na obou stranách čelisti a mají kulatý ňufák a bezzubou čelist pro zapíjení kořistí.Samice jsou větší a mají kulatější těla než samci. Jejich ploutve jsou obvykle krátké a zaoblené, s laločnatými kaudálními ploutvemi. Některé odrůdy jsou však chovány pro jejich dlouhé koncové ploutve.Tyto nádherné ryby přicházejí v nápadných barvách. Obvykle jsou bílé nebo stříbrné, s duhovými stupnicemi a barevnými skvrnami a znaky.
Tato označení mohou být červená, zlatá, oranžová, černá nebo dokonce tmavě modrá.Jejich přesná barva a označení závisí na typu.

Přikládám obrázek se všemi druhy. 

Komentáře